Pečarstvo Hrovat

Pečarstvo Hrovat
SQ
Mojster
Klub mojstrov
 

Tehnika

Novost

Udobje ogrevanja celotnega objekta z lončeno pečjo

Lončene peči in kamini lahko ogrevajo tudi vodo, sicer so bolje poznani kot lokalni grelci, ki s sevanjem toplote ogrevajo enega ali največ dva prostora. Ko jim dodamo toplovodne izmenjevalnike s tem lahko ogrevamo celotno hišo.   Toplotne potrebe na m2 površine objektov glede obdobje gradnje.
Predvsem so se prijele kombinacije tovrstnih peči s solarnim ogrevanjem ali kot dodatek, oziroma podpora osnovnem ogrevanju. V prispevku vam bomo poskušali osvetliti kaj je dobro vedeti preden izberemo nam primerno napravo za ogrevanje. Trend dvigovanja cen energentov je uporabo lončenih peči in kaminov na polena, ali lesne pelete, kot obnovljiv in CO2 nevtralen vir energije, razumljivo potisnila na vrh lestvice popularnosti. Pečarska stroka in spremljajoča industrija je v preteklih letih veliko prispevala k razvoju, predvsem pa varovanju okolja, visokim izkoristkom tovrstnih naprav, ter udobju in varnosti.

Zakaj ravno voda?
Za razliko od zraka ima voda visoko toplotno kapaciteto - 4,19 KJ/kgK, zrak le 1 KJ/kgK. Hkrati ima voda neprimerno višjo možnost odvzema toplote kot zrak.

Pred izvedbo sistema kamina ali peči za ogrevanje, ki ne bo ogrevala samo lokalno, je dobro vedeti: koliko toplote objekt potrebuje (toplotne izgube objekta), kolikokrat na dan moramo naložiti na peč, da bomo lahko zadovoljili potrebno toploto, kolikšna je letna potreba drv ali peletov, katero od naprav – kuriščni ali kaminski vložek želimo uporabiti, ter kako lahko predelamo obstoječ sistem.

Kakšne bodo toplotne potrebe
Toplotne potrebe objekta so odvisne od toplotnih izgub, te pa od stopnje toplotne zaščite objekta. Če vzamemo za primer nizkoenergijski objekt, kjer je specifična toplotna potreba v območju od 40 do 45 W/m2 (stopnja prehoda toplote skozi zidove je K= 0,23W/m2K) dobimo podatek, da za bivalno površino 137m2 potrebujemo 6 kW. Odločitev ali bomo tako greli celotno hišo je smiselna le v primeru dobro toplotno zaščitenega objekta.

Poraba goriva in omejitve
Koliko goriva bomo dnevno porabili za zadovoljevanje potreb gretja objekta, je pomembno vprašanje. Za nekoga, ki je stalno doma, je poraba 40 kg dnevno popolnoma neproblematična. Nasprotno, pa je za stalno zaposlenega lastnika. Način življenja uporabnika opredeljuje kakšen tip naprave in način posluževanja bo mogel izbrati. Pri izbiri polen ni pomembno kakšen les izberemo, trd ali mehak, bistveno je, da je najmanj dve leti sušen.

Primer objekta s 6 kW toplotnih potreb, pri konst. temperaturi 0°C dnevno porabi cca 22 kg lesenih polen ali 17 kg lesnih peletov.   Diagram prikazuje dnevno porabo goriva glede na zunanje temperature in toplotne potrebe objekta. Toplotne potrebe se dimenzionirajo na najnižjo možno predvideno temperaturo. Povprečno so realne temperature preko zime med -5 in 0°C. Zato realna poraba pomeni 30 – 40% nižjo od računske.
Izbira prave ogrevalne naprave
Pomembno pri odločitvi za ogrevanje celotne hiše s pečjo je izbira lokacije naprave. V prostoru, kjer je lončena peč nameščena ogrevanje ni potrebno. Nato določimo toplotne potrebe ostalih prostorov in način distribucije toplote, saj moramo najmanj 50% energije preusmeriti na vodni del – talno ali radiatorsko ogrevanje. Priporočljivo je, če v ogrevalnem krogu uporabimo nizkotemperaturni sistem, torej talno ali stensko gretje. Glavni kriterij o pravilni izbiri lončene peči so toplotne potrebe objekta, ki naj ne bi bile višje od 10 kW. To pomeni, da je ta izbira primerna za objekte z nizko porabo energije, ki imajo toplotne potrebe pod 10 kW.


   Za objekt s toplotnimi potrebami 6 kW letna poraba 4.000 kg lesenih polen, kar pomeni približno 11m3 oziroma 3.300 kg lesnih peletov.
Običajno je potrebno pri zunanjih temperaturah od -5 do 0°C naložitih 2 do 3 krat na dan. Pri ogrevanju s poleni je potrebno kuriti cel dan. V nasprotnem primeru se moramo odločiti za napravo na pelete z avtomatskim doziranjem. Smiselna je izvedba gretja celotne hiše v kombinaciji s solarnim gretjem, ki čez celo leto zagotavlja oskrbo z ogrevalno in sanitarno vodo. Tak primer prikazuje shema 1. Shema 2 prikazuje obstoječ ogrevalni sistem, nadgrajen z hranilnikom toplote od 300 do 1000 litrov vode. Kriterij za določitev velikosti je moč naprave. Za 1 kW potrebujemo 50 l vode. Če imamo napravo z 10 kW moči potrebujemo hranilnik z 500 litri.

Hrovat Jurij inž.stroj., pečarski mojster   Shema 1 – Lončena peč-hranilnik-sončni kolektorji-sanitarni bojler-ogrevalni krog


   Shema 2 – Lončena peč z obstoječim sistemom + sanitarni bojler, ogrevalni krog

Novosti Stik z nami
Kdo smo Blog
Novosti

Kaminske peči na drva

Kaminske peči na pelete

Akumulacijski kamin - montaža

Kaminski vložki in načini obzidave

Ogrevanje z lončeno pečjo

Udobje ogrevanja celotnega objekta z lončeno pečjo

Akumulacijska peč - kurišče in stopnice (kombinacija)

Kontaktni podatki

Hrovat Jurij s.p.
Splošno pečarstvo

Grobeljska cesta 2
1234 Mengeš

Delovni čas
Pon 7:00 - 16:00
Tor 7:00 - 18:00
Sre 7:00 - 16:00
Čet 7:00 - 18:00
Pet 7:00 - 12:00
Sob, Ned, Prazniki - zaprto

Tel:
00386/(0)1 729 11 96
Faks:
00386/(0)1 729 11 97
Mob:
00386/(0)31 706 009
E-pošta:


 
 
© 2005-2018 Splošno pečarstvo Jurij Hrovat s.p Vse pravice pridržane.

Domov - Produkti - Galerije - Izbor peči - Zastopstva
Pečarstvo - Kdo smo - Novosti - Stik z nami - Piškotki

Stran poganja EASYWEB